strona główna | mapa strony | kontakt | wstecz startuj z nami | dodaj do ulubionych | English versionEnglish versionDeutsch
2017-11-20 Pon., Imieniny: Anatola, Edyty, Rafała BIP Bukowno on Facebook Bukowno on Google+ Bukowno on Twitter
 wszędzie  w aktualnościach  w archiwum
  Wydarzenia

2014.01.04 - Zespół Szkół SKAŁKA w Bukownie: "Fizyka i chemia w kuchni".

Fizyka i chemia w kuchni.

 

 

Nowy rok w Zespole Szkół w Bukownie rozpoczęła nowa edycja Projektu "Absolwent". 2 stycznia br. w szkolne mury powrócił absolwent Technikum Gastronomicznego z 2005 r. – Wojciech Korfel, aby młodszym kolegom przekazać swe doświadczenie zawodowe.

 

Gastronomia to nie tylko miejsce pracy, ale dziedzina fascynująca Wojciecha Korfela od wielu lat. Dzięki swojej pasji i zaangażowaniu już w młodym wieku udało się wiele osiągnąć absolwentowi Skałki. Nadal jednak szuka nowych wyzwań oraz pracy, która dałaby mu możliwości rozwoju.

 

Obecnie pracuje w angielskiej miejscowości Berkshire (region South East) w najlepszej restauracji w Europie „The Fat Duck” (warto dodać, że tylko pięć restauracji ma taki tytuł).

 

Ten lokal gastronomiczny wykorzystuje zdobycze kuchni molekularnej, która wykorzystuje wiedzę naukową na temat gotowania. Celem jest otrzymanie czystych smaków, nietypowymi sposobami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach.

 

 

Pionierem takiego podejścia do kuchni był Sir Benjamin Thompson. Termin „kuchnia molekularna" powstał w 1988 r. w wyniku współpracy węgierskiego fizyka Nicholasa Kurti oraz francuskiego chemika Herve This. Jednymi z najbardziej znanych mistrzów kuchni molekularnej jest Hiszpan Ferran Adria, prowadzący restaurację El Bulli i właściciel restauracji "The Fat Duck" (uhonorowanej 3 gwiazdkami przez Przewodnik Michelin) – Heston Blumenthal, czyli szef absolwenta Skałki.

 

Gotowanie molekularne to nic innego jak świadome i celowe wywoływanie reakcji chemicznych i zjawisk fizycznych na kuchennym blacie. Potrzebne są do niego solidna wiedza, laboratoryjne wyposażenie i talent.

 

Tradycyjne gotowanie, pieczenie, smażenie to także procesy fizyczne i chemiczne, ale gotowanie molekularne bardziej świadomie je wykorzystuje przy jednoczesnym zastosowaniu całkowicie naturalnych składników. Szefowie kuchni używają ciekłego azotu, więc w bardzo krótkim czasie można (w temperaturze -196 °C) zamrozić produkt, a aromaty i wszelkie wartościowe substancje w nim zawarte nie mają szansy się ulotnić. Tworzą też pianki, gorące żele, bardzo powoli je pieką w niskiej temperaturze oraz smażą nie w oleju, lecz w wodzie, po dodaniu do niej specjalnego roślinnego cukru, w 120 °C.

 

Gastronomia to fascynująca dziedzina, której poświeciło swoje życie wiele kobiet, jak i mężczyzn. Znając tajniki kulinariów, można przygotować wspaniałe posiłki, które będą zaskoczeniem tak dla naszych gości, jak i nas samych. Ilość potraw i możliwości ich przyrządzenia jest ogromna, zaś techniki związane z gotowaniem to temat tak zawiły, jak niejedna nauka ścisła. Wojtek jednak nie ukrywa, że obok pasji, talentu, wiedzy, kreatywności, liczy się ciężka praca.

 

Awans od "zlewaka" do pracy w trzygwiazdkowej restauracji jest możliwy, czego dowodem jest sama kariera W. Korfela. Absolwenci gastronomii mają wielkie pole do popisu. Wykształcenie, kwalifikacje zawodowe potwierdzone Europassem, przyczyniają się do tego, że uczniowie Zespołu Szkół w Bukownie znajdują zatrudnienie w branży gastronomiczno – usługowej, również poza granicami kraju.

 

Bo taka jest ta współczesna gastronomia – iście fascynująca.
 

 


Drukuj






Biuletyn Informacji Publicznej

Młodziezowa Rada Miejska w Bukownie

Jak palić czysto węglem i drewnem?
 
Kryta plywalnia zaprasza...

PRZEWODNIK PO SZLAKACH TURYSTYCZNYCH GMINY BUKOWNO
ATRAKCYJNE DOFINANSOWANIE NA ZMIANĘ SPOSOBU OGRZEWANIA
Podatki Lokalne 2017

NIEODPLATNA POMOC PRAWNA
 
DNI BUKOWNA 2017

Zapraszamy na KORTY TENISOWE

Rozwój infrastruktury turystycznej Miasta Bukowno jako element tworzenia ponadlokalnego produktu turystycznego
 
1 procent Twojego podatku

JAWOR - Program pozyczkowy dla osób fizycznych na termomodernizacje budynkow jednorodzinnych
Redukcja emisji zanieczyszczeń do powietrza
Zmiana nazw ulic w Bukownie
 
Komunikator SISMS dla Mieszkańców Powiatu Olkuskiego

Malopolskie.PL
 
Gminna Ewidencja Zabytków Miasta Bukowno
Basen MOSiR zaprasza...

Wymiana zrodła c.o.
 
Inwentaryzacja i waloryzacja przyrodnicza terenu położonego w gminie Bukowno
Nad Biala Przemsza
WOSP - XXIII FINAŁ
HotSpot.Bukowno - Bezprzewodowy darmowy dostęp do internetu
Rewolucja Smieciowa w Bukownie
Œrodowisko bez BARSZCZU SOSNOWSKIEGO


Odwiedzin: 2515648


CEIDG Centralna Ewidencja i Informacja o Działalnoœci Gospodarczej




1 procent Twojego podatku

WOSP - XXIII FINAŁ
Hotspot Bukowno
Biuletyn Informacji Publicznej
Z Burmistrzem przez Skype
Elektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej
Krajowa Administracja Skarbowa (KAS)
System Informacji o Srodowisku
Program Profilaktyki RAKA SZYJKI MACICY
Program Wczesnego Wykrywania RAKA PIERSI

Elektroniczny Dziennik Urzędowy Województwa Małopolskiego
Serwis Samorządowy PAP
Portal Samorządowy
Internetowy Dziennik Ustaw
Internetowy Monitor Polski
Kryzysowy Telefon Alarmowy UM w Bukownie

Miejski Osrodek Pomocy Spolecznej w Bukownie
Aktualnoœci MBP

Aktualnoœci MOK
MOSiR BUKOWNO

Bukowno on Twitter
Bukowno on Google+
Bukowno on Facebook
Bukowno on YouTube