strona główna | mapa strony | kontakt | wstecz startuj z nami | dodaj do ulubionych | English versionEnglish versionDeutsch
2017-11-20 Pon., Imieniny: Anatola, Edyty, Rafała BIP Bukowno on Facebook Bukowno on Google+ Bukowno on Twitter
 wszędzie  w aktualnościach  w archiwum
  Wydarzenia

2014.01.15 - Naszemiasto.pl: "Wojciech Korfel z Bukowna pracuje w najsłynniejszej restauracji świata".

 Wojciech Korfel z Bukowna

 pracuje w najsłynniejszej

 restauracji świata.

 

 

Gotowanie to sztuka. Polega na umiejętnym łączeniu smaków, które świetnie ze sobą grają. I pobudzenia przy okazji wszystkich innych zmysłów. Bo potrawy jemy też poprzez wzrok, zapach i słuch - uważa Wojciech Korfel z Bukowna, który pracuje obecnie jako kucharz w jednej z najlepszych restauracji na świecie z kuchnią molekularną - The Fat Duck w angielskiej miejscowości Berkshire.

 

Jak opowiada Wojciech Korfel, w The Fat Duck powstają prawdziwe cuda. Jedną ze specjalności są "Odgłosy morza". Na szklanym talerzu kucharze odtwarzają morze. Są wodorosty, piasek, piana morska. Wszystko jadalne. Żeby zrobić tę ostatnią, trzeba sprowadzić prawdziwą filtrowaną wodę morską i połączyć ją z wyciągiem z wodorostów. Do jedzenia podane są słuchawki, żeby klient mógł słuchać szumu morza. Z kolei "Przepiórka w lesie dębowym" to połączenie miąższu z wątroby kaczki, ciasteczka figowego, śmietany z raków, galaretki z przepiórek i masła z trufli. Wszystko podane ze świeżutkim mchem z lasu dębowego. Wokół roztacza się biała mgiełka - esencja z wyciągu z dębu.

 

 

Tego typu potraw w The Fat Duck serwuje się 17. Idąc do restauracji, nie wybiera się jednej czy dwóch, ale próbuje każdej. Za jedzenie zapłacić trzeba około 200 funtów od osoby, ale jak podkreśla Korfel, warto.

 

- To prawdziwa przygoda z jedzeniem. Każda potrawa została przygotowana w laboratorium, żeby jak najlepiej połączyć molekuły smaku. Potrawy podawane są też w odpowiedniej kolejności, żeby dobrze ze sobą współgrały, od słonego do słodkiego - mówi.

 

Nad jedzeniem i obsługą w The Fat Duck pracuje 49 osób, podczas gdy w restauracji może być maksymalnie 47 gości. Każdy kucharz odpowiada za jedną potrawę lub element jakiegoś dania. - Wszystko musi być perfekcyjne. Nie ma możliwości, żeby jakiegoś składnika zabrakło lub coś się nie udało.

 

Na The Fat Duck zwrócone są oczy najlepszych kucharzy. To my narzucamy trendy całemu światu - podkreśla Korfel. - Nasza praca daje ogromną satysfakcję, szczególnie gdy szef pochwali potrawę i poklepie po plecach, ale jest też bardzo stresująca i wyczerpująca. No i wymaga ogromnej koncentracji. Pracujemy pod presją czasu od godz. 6.30 do nawet 2-3 w nocy. I tak pięć dni w tygodniu - dodaje.

 

 

Wojciech Korfel przyznaje, że kiedyś nawet by nie pomyślał, że będzie pracował w The Fat Duck. Wybrał technikum gastronomiczne w Zespole Szkół "Skałka" w Bukownie (skończył je w 2005 roku), ale nawet nie był wtedy pewny, czy zostanie kucharzem. Po prostu, przypadkowy wybór. Kiedy kończył szkołę, uznał, że w Bukownie nie ma perspektyw. - Gdzie tu można pracować? W hucie albo w kopalni - zaznacza. Wyjechał więc do Krakowa i zatrudnił się na zmywaku w Wentzlu. Po sześciu miesiącach awansował na pomocnika kucharza. - To było już coś. W restauracji jadali tacy ludzie jak np. Aleksander Kwaśniewski - wspomina kucharz.

 

Kiedy jednak nadarzyła się okazja, żeby wyjechać do Anglii, długo się nad tym nie zastanawiał. Najpierw był wegetariański bar sałatkowy, potem steak house. W trzy miesiące został szefem zmiany. Potem były kolejne restauracje. - Poznałem kucharza, który nauczył mnie, co znaczą gwiazdki Michelin, jak się należy zachowywać, jak ważne są świeże produkty. Nakierował mnie - mówi Wojciech Korfel. Postanowił spróbować swoich sił w najlepszych lokalach, czyli tych wyróżnionych gwiazdkami Michelin. Powoli szedł do przodu. Pracował z najlepszymi kucharzami, jak np. Gordon Ramsay. Aż trafił na staż do The Fat Duck, knajpy Hestona Blumenthala uhonorowanej trzema gwiazdkami Michelin. - Nie jest łatwo się tu dostać. Do lokalu trafia jakieś 60-80 CV dziennie od kucharzy z całego świata - mówi Korfel. Jadają tu takie osoby, jak Angelina Jolie, Brad Pit, muzycy z U2 czy znani piłkarze.

 

Korfel poza gotowaniem nie ma czasu na inne rzeczy. Nawet w domu nie gotuje, bo kiedy? Zajmuje się tym jego narzeczona, Justyna Sidor, która na co dzień pracuje w kawiarni. - Bardzo dużo się od Wojtka nauczyłam, często korzystam z jego rad i wskazówek - przyznaje. Marzeniem Wojtka jest wrócić do kraju i tu otworzyć restaurację z prawdziwego zdarzenia. - Mamy w kraju tylko jedną restaurację w Warszawie z jedną gwiazdką Michelin. Obecnie kuchnia w Polsce jest na o wiele niższym poziomie niż na przykład w Anglii, mimo równie wysokich cen. Chciałbym to zmienić - kwituje.

 

tekst i foto:
Katarzyna Ponikowska
Naszemiasto.pl

 


Drukuj






Biuletyn Informacji Publicznej

Młodziezowa Rada Miejska w Bukownie

Jak palić czysto węglem i drewnem?
 
Kryta plywalnia zaprasza...

PRZEWODNIK PO SZLAKACH TURYSTYCZNYCH GMINY BUKOWNO
ATRAKCYJNE DOFINANSOWANIE NA ZMIANĘ SPOSOBU OGRZEWANIA
Podatki Lokalne 2017

NIEODPLATNA POMOC PRAWNA
 
DNI BUKOWNA 2017

Zapraszamy na KORTY TENISOWE

Rozwój infrastruktury turystycznej Miasta Bukowno jako element tworzenia ponadlokalnego produktu turystycznego
 
1 procent Twojego podatku

JAWOR - Program pozyczkowy dla osób fizycznych na termomodernizacje budynkow jednorodzinnych
Redukcja emisji zanieczyszczeń do powietrza
Zmiana nazw ulic w Bukownie
 
Komunikator SISMS dla Mieszkańców Powiatu Olkuskiego

Malopolskie.PL
 
Gminna Ewidencja Zabytków Miasta Bukowno
Basen MOSiR zaprasza...

Wymiana zrodła c.o.
 
Inwentaryzacja i waloryzacja przyrodnicza terenu położonego w gminie Bukowno
Nad Biala Przemsza
WOSP - XXIII FINAŁ
HotSpot.Bukowno - Bezprzewodowy darmowy dostęp do internetu
Rewolucja Smieciowa w Bukownie
Œrodowisko bez BARSZCZU SOSNOWSKIEGO


Odwiedzin: 2515376


CEIDG Centralna Ewidencja i Informacja o Działalnoœci Gospodarczej




1 procent Twojego podatku

WOSP - XXIII FINAŁ
Hotspot Bukowno
Biuletyn Informacji Publicznej
Z Burmistrzem przez Skype
Elektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej
Krajowa Administracja Skarbowa (KAS)
System Informacji o Srodowisku
Program Profilaktyki RAKA SZYJKI MACICY
Program Wczesnego Wykrywania RAKA PIERSI

Elektroniczny Dziennik Urzędowy Województwa Małopolskiego
Serwis Samorządowy PAP
Portal Samorządowy
Internetowy Dziennik Ustaw
Internetowy Monitor Polski
Kryzysowy Telefon Alarmowy UM w Bukownie

Miejski Osrodek Pomocy Spolecznej w Bukownie
Aktualnoœci MBP

Aktualnoœci MOK
MOSiR BUKOWNO

Bukowno on Twitter
Bukowno on Google+
Bukowno on Facebook
Bukowno on YouTube